Nieuw hulpmiddel voor Taxateurs: Matrix Referentieobjecten

01-December-2016

Transparant taxeren wordt steeds belangrijker en krijgt steeds meer aandacht. Er worden dan ook steeds meer eisen gesteld aan de onderbouwing van de getaxeerde waarde. Genoeg redenen voor taxateurs om hun taxatie te voorzien van een goede onderbouwing.


De vergelijkingsmethode is vanwege de sterke relatie met gerealiseerde marktprijzen en (in basis) eenvoudige opzet, voor taxateurs de belangrijkste taxatiemethode en zeer geschikt voor het waarderen van woningen. De taxateur stelt bij de vergelijkingsmethode de waarde van het taxatieobject vast door het object te vergelijken met soortgelijke objecten (ook wel referentieobjecten genoemd) waarvan de verkoopprijs en woningkenmerken bekend zijn bij de taxateur.


Wanneer er meerdere referentieobjecten beschikbaar zijn en deze vergelijkbaar zijn qua kenmerken en omstandigheden met het getaxeerde, wordt de vergelijkingsmethode steeds betrouwbaarder. Vrijwel komt het nooit voor dat de referentieobjecten gelijk zijn aan het getaxeerde. Hierdoor moeten de verschillen tussen het referentieobject en het taxatieobject worden gecorrigeerd. Dit doet de taxateur door middel van de transactieprijs van het referentieobject aan te passen voor ieder kenmerk wat afwijkt van het getaxeerde. Dit kan in de plus of in de min gecorrigeerd worden.


Vergelijking van referentieobjecten met de Matrix
Met behulp van de Matrix kunnen referentieobjecten worden vergeleken met het getaxeerde object. In de matrix plaatst de taxateur de gegevens van het taxatieobject en de door hem geselecteerde referentieobjecten op een rij. De taxateur waardeert vervolgens de verschillen binnen de correctieonderdelen zo veel mogelijk op geld en elimineert de verschillen door de waarde van de referentieobjecten te corrigeren. Doordat de taxateur deze stap toepast worden de referentieobject gelijk gemaakt aan het taxatieobject. Wanneer alle correcties bij de referentieobjecten zijn uitgevoerd worden de uitkomsten bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal referentieobjecten. De waarde die hieruit komt is de berekende waarde van het getaxeerde object.


De Matrix
De Matrix is gebaseerd op de vergelijkingsmatrix die door Ten Have is geïntroduceerd en altijd nog in de studieboeken te vinden is. Om de getaxeerde waarde te controleren kunnen bij TVI aangesloten taxateurs bij gebruik maken van deze Matrix. TVI heeft deze Matrix als “gadget” toegevoegd als controle hulp voor taxateurs. TVI heeft de Matrix gebruiksvriendelijk gemaakt doordat alle waardes al automatisch worden gecorrigeerd, de taxateur hoeft hierdoor maar enkele velden in te vullen.  De Matrix is beschikbaar voor taxateurs in hun TVI Account.